Novinky, akce

30.10.2014

MATEŘSKÉ HOUBOVÉ KULTURY/MYCELIA NA OBJEDNÁVKU

Vážení návštěvníci webu prohouby.cz. Znovu a opakovaně děkuji za Vaši přízeň a lásku k houbám, zejména léčivým.

Od 1. června 2014 Vám mohu poskytnout profesionální služby v oblasti výroby mateřských houbových kultur na objednávku. Kultivace mycelia (podhoubí) probíhá v profesionálním zařízení (laminárním boxu) s filtrací vzduchu pomocí před-filtrů a HEPA filtrů, ve sterilním prostředí bez kontaminace mikroorganismy.

V současnosti disponuji těmito kulturami, které mohu čisté, vyočkované na petriho miskách na objednávku zaslat kamkoliv a v jakémkoliv množství:

  • Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

  • Hlíva královská (Pleurostus eryngii)

  • Hlíva růžová (Pleurotus djamour)

  • Hlíva citronová (Pleurotus citrinopileatus)

  • Shiitake (Houževnatec jedlý, Lentinula edodes)

  • Smrž obecný (Morchella esculenta)

  • Smrž špičatý (Morchella conica/elata)

  • Korálovec bukový (Hericium coralloides)

  • Korálovec ježatý (hericium erinaceus)

  • Trsnatec lupenitý (Maitake, Grifola frondosa)

  • Outkovka pestrá (Trametes versicolor)

  • Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)

  • Polnička topolová (Agrocybe aegerita)

  • Lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum)

  • Lesklokorka ploská (Ganoderma applanatum)

  • Březovník obecný (Piptoporus betulinus)

Sbírku průběžně doplňuji a obnovuji. Aktuálně připravuji kultury lanýžů.

Vaše objednávka se může týkat i hub, které na našem trhu nejsou běžně dostupné. Tzn., že vzorek houby pro kultivaci/vypěstování mycelia zašlete buď z vlastního zdroje, nebo zajistím zdroj osobně a po konzultaci finanční náročnosti houbu objednám a vykultivuji.

Objednávat můžete také hotové sadby. V tomto případě Vám připravím podle druhu houby sadbu kolíčkovou, zrnitou nebo pilinovou – každá houba si žádá své – ve Vámi požadovaném množství.

Těším se na Vás a Vaše objednávky! Bez hub by to na světě nefungovalo.

Barbora Jurková


15.10.2014

KÁVA HLÍVA

nahradí Vám polykání tobolek a poslouží jako plnohodnotná součást denního pitného režimu (na rozdíl od kafe).

KÁVA HLÍVA je vyrobena autentickou technologií firmy BARKONA SNAILS s.r.o.. Jedná se o žitnou kávovinu s beta-glukany HLÍVY ÚSTŘIČNÉ a HLÍVY KRÁLOVSKÉ, která vzniká pražením vstupní suroviny. KÁVA HLÍVA obsahuje 27% beta-glukanů, které se řadí mezi největší přírodní imunomodulátory, výrazně zvyšují přirozenou imunitu a tím působí preventivně proti řadě nemocí.

Příprava kávy:

2dcl vody uvedeme do varu, přidáme max. 2 kávové lžičky kávoviny a vaříme po dobu 2 minut. Uvařenou kávu přecedíme do hrnku a můžeme pít samotnou, ale chutnější je s mlékem (tzv. bílá káva) a mírně oslazená. Pokud upřednostňujete více mléka, tedy stačí na 2dcl hrnek 1lžička kávoviny do 1,5 dcl vody uvedené do varu.

PRAVIDELNÉ A DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ BETA-GLUKANŮ:

  • zvyšuje imunitu organismu a tím také odolnost vůči nemocem (virová onemocnění – chřipka, laryngitida; chronická onemocnění a záněty)
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • pomáhá při léčbě únavového syndromu
  • účinkuje proti hemeroidům
  • potlačuje tvorbu volných radikálů
  • účinně zmírňuje dopady stárnutí (na pokožku, vlasy, kosti, svaly, vnitřní orgány)
  • přispívá k regulaci stresu
  • potlačuje projevy alergie
  • zmírňuje záněty a urychluje jejich hojení
  • urychluje hojivé procesy u kožních poranění a onemocnění kůže (akné, ekzémy, bradavice, opary)
  • snižuje únavu po fyzické námaze nebo psychologickém stresu
  • je prevencí proti diabetu
  • snižuje ztrátu kostní hmoty
  • zvyšuje produkci bílých krvinek v kostní dřeni funguje jako prevence proti nádorovým onemocněním
  • zmírňuje důsledky chemoterapie a ozařování

K dostání v e-shopu a na www.bezlekarny.cz.


1.9.2014

Vážení přátelé, milovníci houbového světa. Jsem velmi potěšena skvělou návštěvností webu prohouby.cz. Je mi však zároveň líto, že aktualizaci webu z časových důvodů zanedbávám, za což se velmi omlouvám. Rozhodla jsem se tedy „šlápnout do pedálů“ a obohatit Vás o další nové poznatky, zkušenosti a obrázky, zejména co se týče pěstování.

Asi největším a nejlákavějším tajemstvím pro všechny zúčastněné zůstávají smrže. Práce s nimi je opravdovou a úžasnou alchymií, jako za časů Rudolfa II. Patláma i paprťála a máme zlato. Hra s myceliem a posléze jeho produkty (sklerocii) je velkou hrou na schovávanou a objevovanou. A když se ve hře daří, je na místě radost z dobře vykonané práce. Radovánky se smrži však vyžadují mnoho trpělivosti při pěstování ve všech fázích, zkoušení různých substrátů, psychickou odolnost při mnoha neúspěších, spoustu času, prostoru a také pěknou hromádku peněz na vybudování sterilního zázemí a potřeb pro kvalitní laboratorní práci.

Všechna tato úskalí jsem víceméně úspěšně překonala několikaletou usilovnou prací a velkými investicemi. V období uplynulých 5-ti let se mi (společně s partnerem), kromě houbových sadeb, podařilo vybudovat také laboratoře, zázemí pro výrobu potravních doplňků z léčivých hub, hlemýždí farmu nebo bytovou restauraci KONCEPT 2H v Olomouci.

Nyní je tedy mou hlavní pracovní náplní výroba, distribuce a prodej vlastnoručně vyrobeného  potravního doplňku z hlívy ústřičné a hlívy královské IMUMYKOL DUO-HLÍVA čistě přírodního bez barviv, sladidel a jiných konzervantů se skvělými účinky nejen na podporu imunity (najdete jej v e-shopu). Přesto se i nadále intenzivně věnuji smržům a postupně odhaluji jejich tajemství.

Pokusy se v průběhu let odvíjely od „pěstování“ na náhodně naočkované mulčovací kůře (to bylo tak, že buď bude naočkovaná nebo ne), přes vlastní očkování mulče, pilin a všech ostatních myslitelných substrátů (vlhkých, suchých, sterilizovaných, nesterilizovaných, očkovaných smrži, sporami, myceliem atd. atd.), zkrátka byly jich desítky. Přečetla jsem mnoho publikací (v češtině, angličtině, francouzštině, španělštině – ne nejsem jazykový génius, pomáhal mi google překladač), shlédla spousty internetových stránek a videí a dostala se k mnoha zajímavým poznatkům a zkušenostem. To vše jsem využila a s úspěchem nyní produkuji sadbu Smrže obecného (Morchella esculenta), myslím si, že ve skvělé kvalitě (fotografie zde) a netrpělivě očekávám novou jarní úrodu.

Na internetu lze objednat sadby smrže v různých formách, nejčastěji však ve formě „zasazených“ spor smržů v substrátu (http://www.youtube.com/watch?v=AzGGNRnDrOE) nebo ve formě vykultivovaného mycelia (http://www.fungi.com/product-detail/product/morchella-esculenta-culture.html) – což samozřejmě mohou být po letech opakování úspěšné pokusy a existují také stránky, kde nabízí návod na pěstování smržů se zaručenou úrodou po několika letech po zasazení určitého druhu stromu (http://www.morelfarms.com/cultivation.html). Každá metoda má svou statistiku úspěšnosti a je závislá na bonitě půdy a také na druhu pěstovaného smrže tak, jako je tomu u nás, v České republice.

Já jsem se rozhodla pro pokusy s Morchella esculenta, tedy Smržem obecným, který vyhovuje mně a evidentně já zase jemu.

Na mých webových stránkách Vás provedu svými začátky.

Počítadlo

228596
Dnes
Včera
Tento týden
Poslední týden
Tento měsíc
Poslední měsíc
Všechny dny
15
72
498
227502
3344
4602
228596